Hírek-cikkek

A magyar büntető törvénykönyv  úgy szól a rongálás tényállásáról, hogy aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. Alapesetben 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aki  temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetve temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg az azonban már minősített eset, büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés.  Azonban a büntetés 1 évtől 5 évig terjed ha a rongálás jelentős kart okoz.

Az elkövetési magatartás a megrongálás, illetve a megsemmisítés.

A megrongálás fogalma a dolog állagának olyan károsítását jelenti, amelynek következtében a vagyontárgy értékcsökkenést szenved. A bűncselekmény megállapításához nem szükséges, hogy a vagyontárgy használhatósága megszűnjön vagy korlátozottá váljon.

A megsemmisítés következtében a vagyontárgy eredeti állapotába nem állítható helyre.

A megrongálás esetében a kár az a költség, amely a dolog eredetei állapotának helyreállításához szükséges.

A Miniszterelnökség közleményben ítélte el a temető megrongálását. Mint írták, "a Miniszterelnökség határozottan elítéli a gyöngyösi zsidó temetőben elkövetett sírgyalázók barbár tettét. A Kormány minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a nemzeti, etnikai, vallási és más közösségek elleni gyűlöletkeltéssel és gyűlöletcselekményekkel szemben."

Az az európai kulturális örökség védelméről szóló ún. Faro-i Egyezmény kapcsán a kormány még ebben az évben 1 milliárd forint támogatással programot indít az elhanyagolt temetők felújítása érdekében.

Az antiszemita indítékot nagyon nehéz bizonyítani. Ha azonban a motívum a vagyonkeresés volt , (értéktárgy keresés) az elkövető nem volt tisztában a zsidó temetkezési szokásokkal, ugyanis nem temetik értékekkel az elhunytakat.

Értékelés:
(0 szavazat)

Média

"Bármihez amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá! A merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik”- írta egykor Johann Wolfgang von Goethe. Ezt a honlapot, mint a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak

Kapcsolattartás

dr. Gerő Tamás

ügyvéd, sportjogi-, és adójogi szakjogász

 Iroda: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 113.

 Tel/fax: 06-1-3882389

  Mobil: +36 30 4156009

 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatkezelési szabályzat