Labdarúgó átigazolási-kisokos

Magyarországon a 2/2018-as Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat [továbbá: NYIÁSZ] rendelkezik a hivatásos, felnőtt labdarúgókra vonatkozó átigazolási, kölcsönadási szabályokról és azok eljárási rendjéről. A szabályzat továbbá tartalmazza az utánpótlás és 18 év alatti labdarúgók átigazolási rendszerét is, de jelen „útmutató” kisokos csak a felnőtt, hivatásos labdarúgók helyzetét vizsgálja részletesebben.

A NYIÁSZ hatálya kiterjed:

  • Magyar Labdarúgó Szövetségre [továbbá: MLSZ] annak szervezeti egységeire
  • az MLSZ versenyrendszerében részvevő labdarúgó játékosokra
  • a labdarúgó szakosztállyal rendelkező sportszervezetekre
  • MLSZ Igazolási és Vitarendezési Bizottságára [IVB] és annak megyei (budapesti) igazgatóságaira, illetve
  • minden kiegészítő versenyrendszerben működő öregfiú, veterán és old boys labdarúgokra és sportszervezetekre is

MTK stadion
Általános szabályok

A hivatásos szerződések általános rendelkezései között az időbeli hatály kiemelt fontosságú, ugyanis munkaszerződés vagy megbízási szerződés sportoló és sportszervezet/sportszövetség között, csak határozott időtartamra, de legfeljebb 5 évre köthető, ennél hosszabb időtartam érvénytelen. A játékjog átruházásának joga csak a munkaszerződés vagy megbízási szerződés időtartamára ruházható át a sportszervezetre, a szerződés lejárta után vagy annak közös megegyezéssel történő megszűnése esetén, a játékjog használati joga ellenérték nélkül visszaszáll a labdarúgóra.

Kötelezettségek, átigazolási és igazolási díjak

Fontos tisztázni, hogy átigazolási díjra kizárólag sportszervezetek tarthatnak igényt egymás között, a játékjog általuk történő átruházásáért, illetve ebből az átigazolási díjból részesedést fizethet az átruházó sportszervezet a hivatásos labdarúgónak. A hivatásos labdarúgók igazolási díjra jogosultak a sportszervezettől, viszont mind az átigazolási díjból való részesedésük illetve igazolási díjuk, kizárólag szerződés alapján és labdarúgónként kerülhetnek kifizetésre.

  1. Az érvényes szerződéssel rendelkező labdarúgó csak a sportszervezet hozzájárulásával igazolhat át másik sportszervezethez, a hozzájárulás megadását viszont a sportszervezet átigazolási díj megfizetéséhez (kivásárlási árhoz) kötheti. Az átigazolás feltételeiről minden esetben írásban kell nyilatkozni és megállapodást kötni. A lejárt szerződésű sportoló átigazolása esetében értelemszerűen a sportszervezet már nem jogosult átigazolási díjra
  2. a labdarúgó kölcsönadása, átigazolása kizárólag, a labdarúgó előzetes írásos hozzájárulásával történhet, amelyben az átvevő sportszervezettől igazolási díjra is igényt tarthat

Az a sportszervezet viszont, aki érvényes szerződéssel bíró labdarúgót kíván átigazolni, a labdarúgóval szerződésben álló sportszervezetet és a labdarúgót is köteles írásban tájékoztatni, mielőtt tárgyalást kezdeményezne, kivéve, ha a labdarúgó érvényes szerződéséből kevesebb, mint 6 hónap van hátra. Ennek értelmében nem elég a szóbeli tájékoztatás, azt írásba kell foglalni illetve a szerződés hátralévő ideje is relevanciával bír.

A hivatásos labdarúgó igazolásával és átigazolásával kapcsolatos szerződések esetében rendelkezni kell az átigazolási díj teljes összegéről, annak teljesítési módjáról és határidejéről, akár átigazolási időszakban vagy azon kívül kerül rendezésre. A kötelezett sportszervezet felé számla kiállítására kerül sor az átigazolási díj megfizetéséről, amelynek elmulasztása fegyelmi eljárást von maga után.

A NYIÁSZ egyértelműen deklarálja, hogy a labdarúgó ugyanazon időtartamra, több sportszervezettel nem köthet szerződést, amennyiben mégis megköti a kontraktust, akkor a későbbi szerződés megkötésétől számított 6 hónap után van játékjogosultsága.

Az átigazolási időszak Magyarországon június 15.-től augusztus 31.-én éjfélig tart. Augusztus 1-től augusztus 31-ig az átigazoláshoz az átadó sportszervezet hozzájárulása szükséges. A téli átigazolási időszak január 15-től február 14. éjfélig tart.

Read 5543 times
Rate this item
(0 votes)

"Whatever you can do, or dream you can, begin it. Boldness has genius, power, and magic in it.” - according to a quote from Johann Wolfgang von Goethe. As a member of the Budapest Bar Association, I maintain this website in accordance with the laws and internal regulations relating to attorneys. These, along with the reference of the Client’s rights, can be found on the website of the Hungarian Bar Association.

Contact datas

dr. Tamás Gerő LL.M.

attorney, sports and tax lawyer

113. Szépvölgyi street, Budapest, Hungary, 1037

Phone/fax: +36-1-3882389

Mobile: +36 30 4156009

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Data management policy